Vad är ett inlösenavtal?
Ditt kassasystem sköter ordrar, bongar och mycket mer. Till kassasystemet kopplas en kortterminal för att kunna ta emot kortbetalningar. För att kortterminalen ska fungera och skicka mottagna pengar till ditt bankkonto så krävs ett inlösenavtal.
Inlösenavtalet reglerar kostnaden per transaktion.
Hur fungerar inlösenavtalet?
För att förklara inlösenavtalet krävs först att vi förtydligar kassasystemet och kortterminalen. Kassasystemet har koll på vad som ska betalas. När ni trycker kort i kassasystemet skickas beloppet över till kortterminalen. Kunden sätter i sitt kort (eller blippar). Nu kontaktar kortterminalen sin betalväxel, en server hos leverantören på Internet.
I betalväxeln så är er kortterminal kopplat till er kundbild. Kundbilden är sedan kopplat till ert inlösenavtal för Visa och MasterCard, samt andra separata tjänster så som American Express.
Så, kortfattat så fungerar flödet enligt följande:
Kassasystem –> Kortterminal –> Betalväxel –> Inlösenavtal –> Ert bankkonto.
Rent praktiskt så ”gör” inte inlösenavtalet något praktiskt i er verksamhet och vår rekommendation är att ni ska upphandla billigast möjliga inlösenavtal för er verksamhet.
Vad kostar ett inlösenavtal?
Vanligtvis kostar inlösenavtalet 0 – 100kr/månaden. Den fasta, löpande kostnaden är inte central när ni upphandlar inlösen utan det är transaktionsavgifterna som är det centrala.
För varje transaktion som går genom inlösenavtalet debiteras ni en kostnad. Transaktionskostnaden varierar i regel mellan debit, kredit, företags och utländska kort.
Vissa inlösare tar betalt med några ören, t.ex 20 öre per transaktion plus en procentuell kostnad, t.ex 0,49%. Några inlösare kör procent rakt igenom.
Att tänka på vid inköp av nytt inlösenavtal
Säkerställ att den kortterminal ni tänkt använda via er kassasystemsleverantör är kompatibel med det inlösenavtal ni tänkt teckna. I regel kan ni få bra inlösenavtal via er kassasystemsleverantör.
Kolla hela offerten av inlösenavtalet – viktigt!
Kolla på er nuvarande mix av betalkort. Har du ett inlösenavtal idag så kan du se på din månadsfaktura, om inte, uppskatta. Många inlösenavtal kan ha superlåg kostnad på debitkort men sedan en rejäl höjning på kredit och företagskort. Driver du en restaurang med många företagsgäster så kan det bli rejält dyrt om du missat denna detalj.
Vilka leverantörer av inlösen finns det?
Många inlösare idag erbjuder både inlösen samt kortterminaler. Exempel på sådana aktörer är Babs, Nets, Bambora och Adyen.
I regel så är dessa aktörer som erbjuder både inlösen och kortterminaler en ihopslagning av två eller flera bolag som numera går under gemensamt varumärke. Nets är ihopslagning av Nets och Teller. Bambora är ihopslagning av Samport och Euroline. Babs är två bolag: Babs och Babs Paylink.
Den aktör som har både inlösen och kortterminaler som sticker ut är Adyen. Adyen har sedan dag ett byggt en plattform där inlösen och kortterminal är i ett och samma system. En väldigt fin lösning.
De vanligaste renodlade inlösarna i Sverige idag är Elavon och Handelsbanken.
Få offert på marknadens billigaste inlösenavtal
Vi förmedlar inlösenavtal från Adyen, Nets och Elavon. Med vår stora kundbas har vi lyckats få ner transaktionskostnaderna till riktigt låga priser. Ta kontakt med oss idag, klicka här för att komma till vår kontaktinfo eller fyll i formuläret nedan.