Din kortterminal – kritisk för verksamheten
Behöver du en ny kortterminal till din restaurang? Det är sannerligen en djungel men ack så viktigt. Vi reder ut funktionerna, leverantörerna och vad du bör tänka på innan du tecknar ett nytt hyresavtal avseende kortterminaler till din restaurang, café, nattklubb eller hotell.
Kassasystemet sköter majoriteten av all funktionalitet på restaurangen. Men, när det är dags för betalning då är det din kortterminal som måste assistera och fungera. Eftersom vi på kassasystemrestaurang.se fokuserar på den Svenska marknaden så är kortterminalen extra viktig. Cirka 90% av alla betalningar i restaurangen genomförs med en kort.
I denna guiden så kommer vi berätta om grunderna, leverantörerna och alla nya smarta funktioner som förenklar för din restaurang. Nu kör vi!
Innehållsförteckning
- Vad är en kortterminal?
- Kortterminalens funktioner (FAQ)
- Hur kopplas kortterminalen till banken?
- De bästa tillverkarna av kortterminaler
- Vad kostar en kortterminal?
- Några slutord
Vad är en kortterminal?
En kortterminal är en liten enhet med skärm och numeriskt tangentbord samt olika typer av kortläsare. Kortterminalen behöver identifiera kortet för att kunna genomföra betalningen. Det har historiskt funnits tre olika typer av läsare inbyggt i själva kortterminalen.
- Chipbetalningar – Betalkort har i regel ett chip. Kortet stoppas in i kortterminalen.
- NFC – Namnges i folkmun som ”Blipp”. Betalkortet har ett NFC chip, när det kommer nära kortterminalens NFC chip så har kontakt uppstått. Mobiltelefoner så som iPhone och Androidtelefoner kan genomföra betalningar genom NFC-tekniken. Läs nedan om ApplePay och SamsungPay.
- Magstripe – Namnges ofta av restaurangpersonal som Swipe. Ett magnetspår i betalkortet som dras i en magnetspårsläsare i kortterminalen. En osäker och föråldrad teknik som ej bör användas nu för tiden. Läs mer om PSD2 på Finansinspektionens hemsida.
Hur fungerar kortterminalen?
Kortterminalen läser av kortet eller mobiltelefonen genom någon av de ovan nämnda metoderna. Därefter kontaktar kortterminalen sin betalväxel för att genomföra transaktionen. När den genomförts så får kortterminalen en uppdaterad status och kan då visa på skärmen att transaktionen är genomförd.
Kassakopplad kortterminal
Vissa kortterminaler kan kopplas till ett kassasystem. Detta rekommenderar vi starkt då fördelarna är många och väldigt självklara.
När det är dags att ta betalt i kassasystemet så kan du enkelt trycka på kortknappen och summan på ordern/notan skickas över till kortterminalen. När transaktionen är genomförd så meddelar kortterminalen det till kassasystemet och ordern/notan stängs då i kassasystemet och kvitto skrivs ut.
Således undkommer ni manuellt jobb med att knappa in summan på kortterminalen vilket ökar effektiviteten samt att manuella felslag ej kan uppstå. Genom att undvika manuella felslag kommer er Z-rapport i kassan stämma väl överens med de pengar som sätts in på ert bankkonto från kortterminalen.
Stationär kortterminal
En stationär kortterminal kopplas in med en ström och nätverkskabel, eller alternativt en USB eller COM kabel direkt in i kassan. Oavsett inkopplingsmetod så är det en sladdburen terminal.
Den stationära kortterminalen har i regel ingen kvittoskrivare inbyggd utan använder kassasystemets kvittoskrivare med 80mm kvittorulle.
Fördel: Driftsäker och billigare
Nackdel: Ej mobil
Mobil kortterminal
En mobil kortterminal kan vara kopplad med 4G, blåtand eller trådlöst nätverk. Den förstnämnda lösningen är 100% mobil och ni kan då ta med er kortterminalen var som helst, de är då dock ej kopplat ihop till din kassa. Om du behöver (det gör du) koppla kortterminalen till ditt kassasystem så är det Blåtand eller trådlöst nätverk som gäller.
Den mobila kortterminalen har i regel en inbyggd kvittoskrivare med 57mm kvittorulle.
Fördel: Mobil i din restaurang
Nackdel: Dyrare och något mer ömtålig
Kortterminalens funktioner (FAQ)
En kortterminals främsta uppgift är att genomföra betalkortstransaktioner. Nedan har vi listat lite frågor och svar gällande funktioner ni bör ha koll på inför ert köp av ny kortterminal.
Med MultiPay kan ni kassakoppla flera kortterminaler till ett kassasystem. Genom denna lösning kan ni ta betalt av två kunder samtidigt, genom en och samma kassa. Det är er kassaleverantör som avgör om MuliPay kommer fungera eller ej så kolla med dem först!
Genom TablePayläget i den mobila kortterminalen kan ni ta terminalen till gästens bord och hämta upp notans summa, artiklar med mera från kassasystemet till kortterminalen.
Det innebär att ni kan skriva ut förhandsnota direkt vid gästen, genomföra betalningar, skriva ut kvitto och automatiskt stänga notan i kassasystemet. Resultatet blir snabbare service till gästen och mindre spring för personalen.
DCC är en bra lösning för dig med många utländska kunder. Kortfattat avser lösningen valutakonvertering vid den tidpunkt då en transaktion genomförs. Utländska kunder som betalar med Visa eller Mastercard erbjuds i kortterminalen att betala i sin egen valuta eller den lokala valutan. Du som restaurangägare kan erbjudas provision på alla växlingsavgifter som genomförs i kortterminalen.
Det går alldeles utmärkt. På de flesta kortterminaler kan ni välja om Totalbelopp (Belopp + Extra) ska visas eller bara Extra. Beroende på din kassasystemsleverantör så visas sedan samtlig dricks på Z-rapporten och andra rapporter. Säkerställ att er leverantör har bra lösning för att redovisa dricksen, tydligt.
Vid en kassakopplad kortterminal så utförs det i kassasystemet. Det går också att göra manuellt i kortterminalen men vi rekommenderar det förstnämnda. Snabbt och enkelt samt att ni i de flesta kassasystem kan sätta säkerhetsnivåer gällande vem som ska ha rätt att utföra återköp.
Ja, det går med de flesta kortterminaler men antalet kan variera. Max 999 offlinetransaktioner kan genomföras per kortterminal.
Genom NFC-chip i kortterminalen kan kunden blippa sin mobiltelefon mot en kortterminal med stöd för NFC. Själva Visa, MasterCard eller AMEX kortet är inlagt på mobiltelefonen via någon betaltjänst (se nedan).
ApplePay är en betaltjänst från Apple. Genom denna kan användaren lägga in sitt betalkort i ApplePay. ApplePay kan sedan användas för betalningar både online och i kortterminaler i butik och restaurang.
SamsungPay är en betaltjänst från Samsung likt Apple’s ApplePay. Användaren av telefonen kan lägga in sitt kort och sedan blippa telefonen på en kortterminal med stöd för NFC.
Hur kopplas kortterminalen till banken?
Du kan ofta teckna kortterminal via din kassasystemsleverantör. Men själva kortterminalen och dess betalväxel kommer från kortterminalsföretaget. Det vill säga kortterminalen, dess mjukvara och serverlösningen som tar emot betalningarna.
Betalväxeln kopplas sedan till ett inlösenavtal. Inlösenavtalet kopplas till ditt företags bankkonto. Så förutom kassasystemet och kortterminalen så behöver du ett inlösen. Inlösenavtalet reglerar kostnaden per transaktion av debit, kredit, utländska och företagskort.
Passa på och läs vår artikel där vi förklarar vad ett inlösenavtal är och hur du får billigare korttransaktioner.
De bästa tillverkarna av kortterminaler
Det finns många tillverkare av kortterminaler på den Svenska marknaden. Vanligtvis tecknar ni den kortterminal som er kassasystemsleverantör rekommenderar till sitt kassasystem. Då kortterminalen är en sådan viktig kringutrustning till kassasystemet så är det viktigt att din leverantör av kassasystem har en bra integration mellan systemen samt kunnig support av kortterminalen och dess funktion tillsammans med kassasystemet.
I regel tecknar du kortterminalen med din kassasystemsleverantör. Försök ha så få avtal och leverantörer som möjligt. Då finns det en ansvarig part att arbeta med löpande.
De vanligaste kortterminalsföretagen på den Svenska marknaden är följande:
- Nets
- Adyen
- Verifone
- Bambora
- Babs Paylink
- iZettle
Att välja ut den bästa är svårt, det handlar mycket om vilken kassasystemsleverantör du har. Vi på Ancon har under de senaste åren arbetat intensivt med Nets som leverantör av kortterminaler och har således arbetat upp en djup kunskap gällande Nets terminaler, vilket ger god kundsupport. Säkerställ att kortterminalen du tittat på fungerar till kassasystemet, det är det viktigaste när det gäller kortterminaler.
Vad kostar en kortterminal?
En stationär kortterminal som är öppen till valfritt inlösenavtal brukar kosta mellan 350kr – 500kr/månad.
En mobil kortterminal som är öppen till valfritt inlösenavtal brukar kosta mellan 450kr – 600kr/månad.
OBS! Det finns leverantörer som erbjuder kortterminaler för låga månadskostnader men knutet till ett specifikt inlösenavtal. Detta kan vara en väldigt bra lösning men granska inlösenavtalet och dess transaktionskostnader, så ni inte hamnar i en situation där ni har en låg fast månadskostnad men betalar dyrt för varje transaktion. Har ni en hög omsättning på kort så kan det då bli mycket dyrare.
Tips! Beställ en kostnadsfri offert snabbt och enkelt här.
Några slutord
Vi hoppas du tagit del av grunderna och de viktigaste funktionerna avseende kortterminal till din restaurang. Om du är osäker på något och vill ha en kostnadsfri rådgivning så hjälper vi gärna till. Ring oss direkt via 010-4050900 eller hitta fler kontaktvägar på vår kontaktsida. Det går även utmärkt att kontakta oss via formuläret här nedanför eller beställa en kostnadsfri offert här.