Kassasystem iPad – fantastiskt eller fruktansvärt?


Kassasystem iPad och mPOS

Anledningarna kan vara många till att du intresserar dig för ett kassasystem till iPad. Kanske önskar du det som en mobil enhet till ditt ordinarie kassasystem eller kanske vill du bara använda ett kassasystem för iPad. Vi har nämnt en del av detta på vår guide för kassasystem men här fokuserar vi enbart på dessa mobila enheter.

Kassasystem på iPad kan också benämnas som mPOS eller ePOS och de flesta som erbjuder dessa kassasystemsappar erbjuder även samma app till Android. I denna guide så går vi igenom vad du bör tänka på vid inköp av kassasystem som app till iPad eller Android.

Helt kassasystem eller förlängning av befintligt

Den första uppdelningen vi måste klargöra är att det finns två skilda typer av kassasystem för Apple iPad.

 1. Komplett kassasystem som app på iPad eller Android. Denna lösning ämnar att vara ett komplett kassasystem både operativt på restaurangen men också administrativt med bokföring, fakturering, personalhantering m.m.
 2. Förlängning av ordinarie kassasystem i form utav en mobil app som kopplas till det vanliga kassasystemet. Detta används oftast av personalen för att ta upp beställningar vid gästens bord på restaurangen och bonga in till köket. Allt registreras i kassasystemet.

I denna guide kommer vi fokusera på användningsområde 1, systemet som ämnar att vara ett komplett kassasystem.

Fördelar och nackdelar med kassasystem på iPad

Som med allt så finns det fördelar och nackdelar med alla lösningar. Nedan har vi listat några för och nackdelar för dig.

Fördelar

 • Ofta löpande abonnemang där restaurangägaren kan betala för de månader hen önskar.
 • Alltid molnbaserat vilket innebär att det inte kräver lokala servrar samt att all administration utförs via webben.
 • I regel en förhållandevis billig lösning avseende licens och hårdvara.
 • Snyggt på kassadisken.

Nackdelar

 • Ganska ofta (men inte alltid) begränsade i sin funktionalitet, det vill säga att de saknar många av de funktioner som restaurangägare är vana med i ett kassasystem. Företag likt Ancon har till exempel kompletta restaurangsystem i just iPadformat, med alla funktioner som behövs för daglig drift av en restaurang.
 • Körs på iPads eller annan surfplatta, t.ex Android vilket ofta har en skärmstorlek på 10″ vilket kan uppfattas litet i jämförelse med vanliga kassasystem som brukar vara 15.6″.
 • Inte lika driftsäkra och anpassade för hårda miljöer så som en traditionell kassa.
 • Många leverantörer av dessa lösningar har begränsade supporttider.
 • Inget, eller begränsat offlinestöd.

Hoppas ni fått lite klarhet i de mest betydande för- och nackdelarna. Kolla upp er leverantör och se vad de har att erbjuda, glöm inte att säkerställa att er kortterminal fungerar med tilltänkt system också. Är ni osäkra så får ni gärna kontakta oss via: 010-4050900 eller klicka här för få kontaktinfo till våra duktiga rådgivare. Är du intresserad av att ta in en skräddarsydd offert så kan du göra det snabbt och enkelt via vårt formulär.

1 svar på ”Kassasystem iPad – fantastiskt eller fruktansvärt?”

Kommentarer är stängda.